ΑΣΜ Δάφνης  T: 6938464142 |  asmdafni@hotmail.com

Search

Ιστορία Αθλήματος

Το μπόουλινγκ όσο και αν φαίνεται μοντέρνο άθλημα έχει και αυτό τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων.

Επτά χιλιάδες χρόνια πριν, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι έπαιζαν ένα παιχνίδι παρόμοιο με το μπόουλινγκ, ενώ οι παλαιολιθικοί άνθρωποι κυλούσαν πέτρες προσπαθώντας να ρίξουν οστά προβάτων τα οποία στερέωναν στο έδαφος. Τετρακόσια περίπου χρόνια πριν, στην Γερμανία κυλούσαν πέτρινες μπάλες με σκοπό να ρίξουν ένα ξύλινο ομοίωμα του Διαβόλου. Εάν κάποιος τα κατάφερνε, αυτό σήμαινε για τους Γερμανούς ότι ήταν καλός άνθρωπος. Στην αντίθετη περίπτωση τον θεωρούσαν κακοποιό στοιχείο και τον έστελναν για λίγες μέρες στην φυλακή.

Το 17ο αιώνα, το μπόουλινγκ ήταν πολύ δημοφιλές σπορ στις περισσότερες χώρες. Ο Ολλανδός ζωγράφος JAN STEEN ζωγράφισε ένα πίνακα με αναπαράσταση μπόουλινγκ. Το μπόουλινγκ τότε ονομαζόταν «ΣΚΙΤΛΣ» και χρησιμοποιούσαν εννέα κορίνες αντί των σημερινών δέκα. Η μανία των στοιχημάτων της εποχής δεν άφησε το μπόουλινγκ αμέτοχο και έτσι άρχισαν να παίζονται μεγάλα ποσά σε αγώνες ΣΚΙΤΛΣ, κάτι που επέφερε την οργή των περισσοτέρων τότε κυβερνήσεων. Αποτέλεσμα ήταν, ο Βασιλιάς της Αγγλίας James ο 1ος να απαγορεύσει το μπόουλινγκ το 1618 ενώ το ίδιο έκαναν και πολλές άλλες κυβερνήσεις με πρώτη την Αμερική.

Το γεγονός αυτό εξόργισε τους πολίτες όλου του κόσμου που προκειμένου να συνεχίσουν το σπορ που αγαπούσαν σκέφθηκαν ότι «απαγορεύεται το μπόουλινγκ των εννέα κορίνων, δεν απαγορεύεται όμως το μπόουλινγκ των δέκα κορίνων». Πρόεθεσαν λοιπόν μια κορίνα και ορκίσθηκαν να μην ξαναστοιχηματίσουν ποτέ στο μπόουλινγκ ώστε να μην τους το πάρει κανείς και έτσι το μπόουλινγκ μέσα από όλες αυτές τις περιπέτειες πήρε την σημερινή του μορφή και όχι μόνο.

Το 1936 το μπόουλινγκ παίρνει μέρος για πρώτη φορά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου σαν αγώνισμα επίδειξης. Στις μέρες μας έχει αναγνωρισθεί σαν άθλημα στις περισσότερες χώρες του κόσμου και οι Ομοσπονδίες των χωρών αυτών έχουν υπαχθεί στις Ολυμπιακές Επιτροπές. Η Διεθνής Ομοσπονδία Μπόουλινγκ έχοντας υπό την αιγίδα της όλες τις Ομοσπονδίες των χωρών όλου του κόσμου απαριθμεί αυτή τη στιγμή 86 κράτη μέλη και είναι μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Τo 1988 το μπόουλινγκ πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ σαν άθλημα επίδειξης και έκτοτε προσπαθεί ανεπιτυχώς, να γίνει επίσημο Ολυμπιακό αγώνισμα.

 Το Bowling στην Ελλάδα

Το μπόουλινγκ στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε σε αίθουσα του ξενοδοχείου Αροllοn Palace στο Καβούρι το 1972 και την ίδια χρονιά κατασκευάσθηκε η πρώτη αίθουσα μπόουλινγκ στον Προφήτη Ηλία του Πειραιά, που λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 1974 λειτούργησε η δεύτερη αίθουσα μπόουλινγκ στην Αθήνα και από τότε το άθλημα άρχισε την άνοδό του. Αποτέλεσμα ήταν να ξεφυτρώσουν αίθουσες μπόουλινγκ παντού και σήμερα να υπάρχου σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Οι πολλοί φίλοι του μπόουλινγκ που άρχισαν να ασχολούνται με το άθλημα ιδρύουν το 1974 τον Πανελλήνιο Αθλητικό Σύλλογο Μπόουλινγκ (ΠΑΣΜ) με 48 ιδρυτικά μέλη και αμέσως αναγνωρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Μπόουλινγκ ως ο αρμόδιος φορέας το μπόουλινγκ στην Ελλάδα. Στον Σύλλογο αυτό συσπειρώθηκαν όλοι οι αθλητές και αθλήτριες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Το 1983 αρχίζουν σε κάθε αίθουσα μπόουλινγκ να ιδρύονται τοπικοί σύλλογοι με σκοπό τη ίδρυση μιας Ομοσπονδίας, γεγονός που γίνεται πραγματικότητα την επόμενη χρονιά, το 1984, και κατατίθεται στο Πρωτοδικείο Αθηνών το καταστατικό της Ομοσπονδίας με τη συμμετοχή 12 συλλόγων ως ιδρυτικών μελών από επτά πόλεις της Ελλάδας.

Το όνειρο των αθλητών είναι πλέον γεγονός, η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ ιδρύεται τον Ιανουάριο του 1985 και τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου γίνονται οι πρώτες αρχαιρεσίες για ανάδειξη Δ.Σ. και εκλέγεται ο Γιώργος Μπαρδής πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας . Η Ελληνική Ομοσπονδία Μπόουλινγκ αρχίζει να οργανώνει Πανελλήνια Πρωταθλήματα, Κύπελλα Ελλάδας, Ατομικούς αγώνες και να αυξάνει συνεχώς τον αριθμό των αθλητών και αθλητριών που έχει στην δύναμή της . Το Ελληνικό Μπόουλινγκ αρχίζει να συμμετέχει με ταυτότητα πλέον σε Διεθνείς αγώνες με ικανοποιητικά αποτελέσματα. Το 1988 στην πρώτη εμφάνιση της Εθνικής Ομάδας στο Κύπελλο Εθνών Ευρώπης, η Eλληνική ομάδα βραβεύεται ως η καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα της τελευταίας εικοσαετίας.

Τo 1990 η Πολιτεία πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ύπαρξης του Ελληνικού Μπόουλινγκ αναγνωρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία ως την πρώτη φίλαθλο Ομοσπονδία της χώρας και την περιλαμβάνει στον προϋπολογισμό της . Έκτοτε, το Ελληνικό Μπόουλινγκ καμαρώνει για δύο πρωταθλητές Ευρώπης – τον Κώστα Σακελλαρίου και τον Γιάννη Σταθάτο –  τα ΧΡΥΣΑ Ευρωπαϊκά μετάλλια των ομάδων JUNIOR, την εξαιρετικά πλούσια συλλογή Μεταλλίων από τις Εθνικές αντιπροσωπευτικές Ομάδες στους Μεσογειακούς Αγώνες και πολλές διακρίσεις αθλητών και αθλητριών της σε διεθνείς διοργανώσεις.

Σήμερα, το μπόουλινγκ στην Ελλάδα, υπάγεται στην  Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία, η οποία έχει εγγράψει στο δυναμικό της περίπου 30 Συλλόγους από όλη την Ελλάδα.